Home     Despre noi     Informatii utile     Corporate travel     Asigurare medicala     Parteneri     Contact    
Euro Touring Travel pe Facebook Euro Touring Travel pe Twitter Euro Touring Travel pe Google+ Euro Touring Travel pe linkedIn Blog Euro Touring Travel
INFORMAȚII ȘI REZERVĂRI
(+40) 767.807.184
Home » Destinatii » Bulgaria
TOATE OFERTELE TURISTICE
Ai nevoie de ajutor?
Suport clienti:
Luni - Vineri
10:00 - 18:00
Telefon: 0767.807.184
Telefon fix: 021.311.77.10
NU RATA OCAZIA

Bulgaria - O destinatie permanenta , partea a 2 - a

 Eurotouring Travel ,Vacante Romania,Sejur Romania,Sejur Bulgaria,Vacante Bulgaria,Charter Grecia,Charter Spania,Charter Dubai
 
2016-05-17

Orasul Sofia – este si capitala Bulgariei, avand o asezare strategica, la adapostul muntilor Vitosa pe un platou inalt, fiind astfel cea mai “inalta” capitala din Europa si are cu putin peste un million de locuitori. Sofia este un oras al statuilor si al monumentelor si este greu sa gasesti o piata sau o intersectie fara o coloana, un obelisk sau o statuie. Multe dintre acestea au legatura cu recunostinta Bulgariei pentru ajutorul Rusiei in izgonirea turcilor din tara, dar nici eroii tarii nu sunt uitati, de la Vasil Levski pana la Sfantul Chiril. Zona centrala a Sofiei, este astazi compacta si in principal pietonala. Printre obiectivele principale din centru, cum ar fi bisericile si muzeele, se gasesc si destule cafenele pentru o mica pauza. Punctul central al Sofiei, este Sveta Nedelia-una dintre cele mai aglomerate artere ale orasului, atat pentru trafic, cat si pentru pietoni.

La plimbare prin centrul Sofiei

Catedrala Sveta Nedelia – este simbolul Sofiei si se afla chiar in centru, in inima pietei. Aceasta catedrala a fost terminata in anul 1863, pe fundatii din Evul Mediu, fiind distrusa complet din cauza unui atac cu bomba in anul 1925. De fapt, a fost un atentat nereusit asupra regelui Boris al III-lea, care se afla aici, ucigand totusi 20 de credinciosi. Dupa acest atentat, a fost construita in stil neoromanic, avand un interior bogat in ornamente. De asemenea, icoanele pictate de Stanislav Dospevski, un artist bulgar, reprezinta atractia principala a catedralei. Biserica este aglomerata tot timpul, este vizitata atat de turisti, cat si de tineri si batrani localnici care vin sa aprinda o lumanare si sa se roage.

Biserica Sveta Petka Samardjiiska – este un lacas de cult crestin, care a fost construit in sec al XIV-lea, in primii ani de stapanire otomana, de unde rezulta si pozitia joasa a bisericii si exteriorul ei aproape umil. Interiorul este plin de picturi murale aprinse, care prezinta scene din Noul Testament. Cu toate ca si-au pierdut din stralucirea de altadata, aceste picturi arata importanta modului in care ortodoxismul a fost pastrat chiar sub stapanirea otomana.

Biserica Sfantul Gheorghe – este cea mai veche cladire din Sofia, a fost ridicata in sec al II-lea d.Hr pe post de rotonda si ulterior transformata in lacas de cult , undeva la inceputul Evului Mediu in era crestina timpurie, iar apoi a fost transformata in moschee in perioada otomana. A fost destul de avariata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar a fost reconstruita si renovata in stil romanic la sfarsitul primului mileniu.

Muzeul de arheologie – este cel mai vechi muzeu din Bulgaria si a fost deschis in anul 1879. Este de fapt o colectie interesanta de artefacte antice gazduite de Marea Moschee, care a fost construita la sfarsitul se al XIV-lea. Colectia de aici, chiar daca este mica, este asezata in ordine cronologica. Se pot vedea mozaicuri antice si statui romane, aduse din situri din toata Bulgaria. Dar colectia de monede este una dintre cele mai valoroase colectii de acest gen din lume, avand peste 150.000 de mii de piese.

Piata Battenberg – aceasta piata este inima Sofiei, reproiectata in intregime cand orasul a devenit capitala Bulgariei independente. Este un loc bun pentru un mic popas, unde se poate bea o cafea si admira imprejurimile.

Biserica Sfantul Nicolae – este o biserica ortodoxa rusa care a fost construita de emigrantii rusi in ultimii ani inaintea Revolutiei din 1912. Exteriorul este plin de culoare, iar in interiorul bisericii se afla principalele puncte de atractie ale acesteia, cu fresce de la Scoala Novograd, icoana Sfantului Nicolae Ciudotvoret, care se spune ca este o icoana “facatoare de minuni”, unde multi credinciosi se roaga.

Biserica Alexander Nevski – se ridica maiestuos, incadrata de un bulevard de copaci, in spatele targului colectionarilor. Aceasta biserica a fost construita in memoria celor peste 200.000 de mii de soldati rusi care au murit in razboiul ruso-turc din anul 1877-1878, fiind si cea mai mare biserica ortodoxa rusa din Balcani. Exteriorul bisericii ofera un ansamblu frumos de ferestre boltite romanice, cupole de cupru si domuri aurite, pe cand in interior se poate admira cupola inalta de 52 de metrii sprijinita de coloanele masive din marmura italiana, la fel ca si podelele si jiltul patriarhului. Peretii bisericii sunt impodobiti cu picturi murale vechi, iar cripta bisericii gazduieste actualmente Muzeul Icoanelor.

Muzeul Icoanelor – este cea mai importanta colectie de imagini sacre din Bulgaria si este o adevarata revelatie pentru iubitorii de arta religioasa. Icoanele care se afla in aceasta colectie, dateaza din sec al XIII-lea pana in sec al XIX-lea. Unele din lucrarile de aici au fost salvate din bisericile din Nesebar si Sozopol, din cauza gradului ridicat de degradare avansata a acestor lacasuri de cult, iar alte lucrari au fost aduse de la manastiri din toata Bulgaria.

Moscheea Bania Basi – a fost construita la mijlocul sec al XVI-lea in timpul stapanirii otomane de catre arhitectul turc Sinan, care a fost si parintele fondator  al arhitecturii islsmice clasice. Inca este deschisa rugaciunilor.

Biserica Boiana – este o biserica micuta care a fost construita in jurul anului 1250, face parte din patrimoniul UNESCO si gazduieste aproape 100 de picturi, fiind si cele mai frumoase picturi murale din Balcani, influentand  arta religioasa in regiune. Culorile folosite sunt desavarsite contrastand cu realitatea fetelor. Panourile din nava prezinta familia regala bulgara imbracata in vesminte de gala. Alte picturi prezinta povestiri biblice, iar imaginea lui Hristos din cupola apisului este extraordinara. Langa biserica s-a construit un muzeu unde sunt expuse copiile multor picturi si unde vizitatorii pot studia detaliile acestora pe indelete. Este prezentat chiar si un film in limba engleza despre biserica.

Muzeul de Etnografie – este gazduit de una din aripile fostului Palat Regal. Muzeul prezinta o intreaga gama de obiecte de artizanat bulgare care dateaza din sec al XVIII-lea pana in zilele noastre. Se poate admira mestesugul artistilor bulgari in broderie, sculptura in lemn si ceramica. De asemenea, costumele populare bulgare care inca mai sunt purtate la sarbatori in atatea zone din Bulgaria. Datorita acestor exponate se poate observa foarte bine traditia si sarbatorile religioase bulgaresti.

Hali – a fost construita in anul 1910 in stilul Renasterii Nationale tarzii  si este cea mai mare piata acoperita din oras, fiind locul unde se reflecta cel mai bine viata cotidiana a locuitorilor Sofiei.

Galeria Nationala de Arta – este impartita in fostul Palat Regal si Muzeul de Etnografie. Gazduieste o colectie de peste 12.000 mii de lucrari ale maestrilor bulgari ai sec al XIX-lea si ai sec al XX-lea, inclusiv lucrari care apartin dinastiei Motev. De asemenea aici au loc si expozitii temporare.

Galeria Nationala de Arta Straina – este cea mai mare galerie de arta din Bulgaria si gazduieste o colectie ecletica de arta din toata lumea. Lucrarile nu sunt neaparat ale maestrilor cunoscuti, se pot vedea cateva lucrari de Rembrandt, dar importanta colectiei este reprezentata de arta tribala africana si asiatica, cu cateva piese de valoare exceptionale.

Muzeul National de Istorie – muzeul este gazduit de fostul palat presidential Jivkov si reuneste trecutul istoric al Bulgariei. Vasta colectie care este prezentata aici, este adunata din situri din toata Bulgaria. Are expozitii permanente de comori tracice, continund cu artefracte romane care au fost descoperite in special in Varna si Veliko Tarnovo. Unele expozitii prezinta stapanirea otomana, chiar si persecutia religioasa si viata politica si rolul pe care l-a avut Rusia in independenta BulgarIei  la sfarsitul sec al XIX-lea. Nu in ultimul rand este prezentata si perioada Renasterii Nationale bulgare, cu exponate mestesugaresti deosebite.  La al treilea etaj au loc expozitii temporare care reflecta diferite aspecte din istoria Bulgariei.

Muzeul National de Istorie Naturala – expune specimene de minerale, flora, fauna, animale impaiate si taratoare vii in borcane. Este un muzeu mare, iar copiii sunt incantati sa-l viziteze.

Biserica Sfanta Sofia – este o biserica bizantina care a fost construita in sec al VI-lea in timpul domniei imparatului Iustinian, care a fost de asemenea de acord si cu ridicarea marii biserici Sfanta Sofia din Constantinopol (Istanbulul de astazi). In timpul celui de-al Doilea Tarat Bulgar, aceasta biserica a fost centrul cultului ortodox, dar in anul 1400 otomanii au adaugat minarete, avand pe atunci controlul in zona.  La inceputul sec. al XX-lea, biserica a fost reconstruita in totalitate, dar si-a pastrat minaretele, cu toate ca otomanii nu mai erau la putere. Frescele de pe pereti au ramas putine, dar biserica detine o suvita din parul cunoscutului luptator bulgar pentru libertate , Vasil Levski.

Sinagoga din Sofia – Bulgaria are putine sinagogi, dar aceasta este cea mai mare. A fost terminata in anul 1910, iar micul muzeu de aici, prezinta istoria evreilor din Bulgaria .

Gradina publica a Sofiei – este o gradina micuta, asezata chiar in inima Sofiei. Este un loc relaxant, unde localnicilor le place sa-si petreaca timpul citind o carte sau band o cafea in cele doua cafenele de aici,  iar grupuri de pensionari se aduna sa joace sah.

Parcul Yujen – se afla in sud-vestul orasului. Tot asa, aici vin localnicii sa se relaxeze cu copiii, mai ales in week-end si vacante,  deoarece exista si un loc cu jocuri pentru copii. Parcul a fost proiectat in jurul Palatului National de Cultura si are doua monumente comemorative de interes. Unul dintre acestea este Monumentul Aniversar 1300, care a fost ridicat in anul 1981 si care comemoreaza fondarea primului Tarat Bulgar, fiind actualmente o epava inconjurata de un gard care protejeaza trecatorii. Al doilea monument este al celor care au murit ca urmare a regimului comunist si este reprezentat printr-un zid simplu de marmura pe care sunt gravate numele victimelor si o capela micuta.

Vestigii romane – in spatele moscheii Bania Basi, este un turn de caramizi inalt de sase metrii al fortului Ulpia Serdica, construit in sec al III-lea d.Hr si renovat in timpul celui de-al Doilea Tarat Bulgar. De asemenea, in pasajul subteran din fata presedintiei au fost pastrati mai multi metrii de zid, care expune niveluri romane si bizantine.

Se pot face si excursii in apropierea  Sofiei, la aproximativ o ora de mers cu masina, pentru a admira natura si peisajele montane, lacurile, defileele, atractiile culturale si istorice si multe altele. Va recomandam Parcul National Vitosa si Defileul Iskar, pe care le vom prezenta intr-un alt articol.

 

 
 
NEWSLETTER
Aboneaza-te acum!
Pentru a primi pe email cele mai bune oferte turistice, noutati si promotii
 
Tarom
Carpatair
Austrian Airlines
Lufthansa
KLM
Air France
Czech Airlines
Delta
LOT
British Airways
Alitalia
Brussels Airlines
Turkish Airlines
Finnair
Emirates
Olympic
Wizz Air
Blue Air
Romavia
 
Contact Euro Touring Travel Agency
Telefon
»
0767.807.184
 
Telefon fix
»
021.311.77.10
 
Fax
»
021.312.33.01
 
Adresa
Sos. Stefan cel Mare nr.25, Bl 28, Sc C, ap 79, Parter, Sector 2, Bucuresti
 
Email
»
 
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Tel: 0800 86 82 82; Autoritatea Nationala pt. Protectia Consumatorului tel: 0219551 www.anpc.gov.ro. Eurotouring este operator de date cu caracter personal avand numarul de inregistrare 9505. Numarul licentei de turism: 5922/04.05.2011. Polita de asigurare privind rambursarea cheltuielor de repatriere si/sau a sumelor achitate de catre turisti in cazul insolventei sau falimentului agentiei de turism: Seria I, Nr. 45519, valabila pana la 19.06.2018 emisa de S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A
 
Euro Touring Travel
© Copyright 2017 Euro Touring Travel Agency